Вибори у Львові: Свободу не спинили

Вибори у Львові: Свободу не спинили



Фото: Дмитрий Весна

Львівщина відповіла команді Януковича вражаючим успіхом ВО Свобода. Тепер головною інтригою є здатність мера Садового задовольнити радикальних парубків у Ратуші, і здатність губернатора Горбаля завадити формуванню дієвої ворожої більшості в облраді
БезБатьківщина
Соціологам Галичини не довелось «малювати»  передвиборчих рейтингів. Врешті, лідери міських перегонів - чинний голова Андрій Садовий (висунутий на посаду мера Республіканською християнською партією) та ВО Свобода не дали жодних шансів своїм суперникам. При чому партія Олега Тягнибока прибрала до рук майже 2/3 депутатських мандатів в міськраді Львова.
Кардинально протилежна ситуація в області. Схоже, відсутність Батьківщини найбільш відчутно вдарила саме по львівській периферії Відсутність Батьківщини найбільш відчутно вдарила саме по львівській периферії . Люди до кінця так і не зуміли знайти нового спільного кумира, якому б вони довірили своє представництво у Львівській обласній раді. Відтак, частина примкнула до тієї ж Свободи. Решта  виборців - розпорошилась. Словом, галочки і хрестики ставились по-всьому периметру виборчого бюлетеня. Як наслідок, у новому складі Львівської обласної буде представлено 16 політичних партій.
Не вдалось на цьому тлі лише поживитись клонові партії Тимошенко, створеного екс-бютівцем Іваном Деньковичем, який досі плутає усіх своїми перебіжками у парламенті з опозиції до коаліції і в зворотному напрямку. Малину зіпсувала  обласна ТВК, яку у переддень виборів  судами таки змусили «зняти з перегонів команду зрадника Деньковича».
Золота жила Садового

Корупційні скандали, звинувачення у розтраті та нецільовому використанні мільйонів гривень (зокрема йдеться про переплату 24 млн. грн. бюджетних коштів за проект стадіону до Євро-2012), кримінальні справи, порушені проти чиновників Ратуші (яких міський голова в кінцевому результаті робив своїми радниками) - все це мало вплинуло на рейтинг Андрія Садового. Слід віддати йому належне: від часу бурхливої антивладної діяльності на чолі ГО «Самопоміч» і дотепер, Андрієві Садовому вдалося втримати свій електорат. Попри низьку, як для Львова,  загальну виборчу явку (близько 60%), його прихильники згуртовано йшли на дільниці.
У нагоді стали пану Садовому його власні потужні медіаресурси та досі небачений за величиною штат прес-служби мерії. Про кожен крок «шефа» Львів оперативно довідувався, як про нечуване благоденствіє. Як не парадоксально, успіху Садового неабияк підсобила ще й Партія регіонів. Офіційно партія влади підтримала головного конкурента мера – свого однопартійця Петра Писарчука, власника ринку «Південний», який в підсумку завершив перегони на рівні 20% (у порівнянні з 46% Садового). Насправді важко пояснити, чому, маючи у своїх руках всі важелі впливу і можливості силового тиску, Партія Регіонів не розчистила шлях у мерію для Писарчука. Досить в’ялу кампанію останнього знаючі люди пояснюють тим, що в середовищі регіоналів той викликає, м’яко кажучи, неоднозначні емоції. Загалом, регіонали не дуже змучились під час агітації за Писарчука і, схоже, навіть не думали блокувати успішну ходу чинного міського голови Регіонали не дуже змучились під час агітації за Писарчука і, схоже, навіть не думали блокувати успішну ходу чинного міського голови . Як приклад: мільйонні транші з Кабміну на вбиті міські дороги, які успішно перейшли в заслугу меру саме перед виборами. Це схиляє до думки, що на лояльність Андрія Івановича в Києві надалі покладаються великі сподівання.
Таки щастить добродію Садовому – першу каденцію він розпочав з підготовки міста до 750-річчя, коли чималі гроші з держбюджету вже стартували на Львів. Продовжила грошовий чиновницький рай підготовка до Євро-2012. Навіть друга каденція може бути грошовитою для вже одного з найбагатших львів’ян – з наступного року на Львів заплановані перші кошти під Олімпіаду-2022.
Ратуша: апетити Свободи зросли пропорційно

Сподівався міський голова, що цьогоріч йому вдасться мати належну підтримку у міськраді. Проте, ані рідна РХП, ані ПОРА, яка відзначилась однією з найдорожчих кампаній, не виправдали сподівань. Максимум у міськраду вони проведуть по 3 депутати. Натомість, абсолютну більшість здобуло ВО Свобода, яка веде у раду 20 депутатів за партійним списком і 37 мажоритарників.
Решта посадочних місць в Ратуші розійдуться  між Фронтом змін (7 депутатів), Партією регіонів (5), партією «Україна Соборна» (4), НРУ (3), УДАР (2), Наша Україна (3) та по одному обранцю, які прорвались по мажоритарці від ПРП, Аграрної партії та «За Україну».
З цієї статистики робимо висновок, що умови в міськраді диктуватиме саме Свобода. Це не надто велика радість для старого-нового градоначальника, оскільки апетити радикальних парубків добре відомі пану Садовому з досвіду попередньої каденції. І найімовірніше вони зростуть пропорційно здобутим мандатам. Апетити радикальних парубків добре відомі пану Садовому з досвіду попередньої каденції. І найімовірніше вони зростуть пропорційно здобутим мандатам.  Єдине питання: чи вистачить у львівського бургомістра на всіх стільки «аргументів», аби свободівська фракція продовжила голосувати, як і раніше. Себто, так, як треба.
«Безумовно «Свобода» диктуватиме умови Садовому, оскільки їй практично вистачає своїх голосів для висловлення недовіри, - зазначив в коментарі Роман Онишкевич, директор Львівського Центру експертних досліджень «Тема». – До того ж, про опозицію вже оголосив УДАР, Фронт змін. Безумовно там теж буде і «Україна Соборна». Садовому буде дуже складно. Йому варто домовитись з нинішньою більшістю, проте зрозуміло, що він не зможе задовольнити апетити Свободи, які чекають зовсім не малих кадрових та інших преференцій».
Попри це, львівський політолог Анатолій Романюк переконаний, що Свобода та Садовий будуть змушені працювати разом. Свободі не вигідні скандали та провали в роботі, оскільки перемога на місцевих виборах – не самоціль., - зазначив він. – Окрім того, якщо висловити недовіру, то автоматично доведеться на три місяці взяти владу у місті. Проте Свобода добре чується в опозиції, а не в питанні конкретної роботи. Треба мати кваліфікованих спеціалістів, щоб «закрити» виконавчий інститут. Тим зараз переможці не можуть похизуватись».
Облрада: торги всіх з усіма

Партійна колористика, яка буде представлена в облраді, насправді найближчими днями відкриє широкоформатні торги за вплив у представницькому органі влади. Безпосередню участь у них візьме і обласна державна адміністрація. Для її голови Василя Горбаля – це шанс втриматись в кріслі губернатора, адже 10 депутатів в облраді – не те досягнення, яке тішить столичних босів Партії регіонів 10 депутатів в облраді – не те досягнення, яке тішить столичних босів Партії регіонів . Губернатору певно імпонує заява Петра Писарчука, який наголосив, що готовий взяти на себе відповідальність за такий результат і піти з посади голови обласного осередку Партії регіонів. Проте у Горбаля  мало шансів залишатись в стороні під час ймовірного «розбору партійних польотів». Відтак, висловлювання губернатора про те, що більшості у радах Львівщини формуватимуться навколо фракцій Партії регіонів – не дивна математична маячня, а бізнес-плани, які регіонали намагатимуться втілити в життя.
Політичні експерти не беруться прогнозувати, якою буде насправді робота обласної ради – господарською чи політичною, як це було дотепер. «Реальну фракцію може зробити Свобода, - зазначив політолог Анатолій Романюк. - Щодо інших: доведеться їх формувати з депутатів різних партій. Тому можемо говорити про подальшу конфронтацію як між фракціями, так і в середовищі самих депутатських угрупувань. Про стабільність в роботі ради говорити практично неможливо. Поміж тим і обласна рада, і обласна адміністрація повинні знаходити спільні точки дотику. Потрібні компроміси, оскільки війна між виконавчим і представницьким органами влади може бути згубною для регіону, у якого і так вдосталь проблем».
За попередніми даними, до обласної ради проходять представники семи політичних сил за партійними списками:  Свобода (30,54%), Фронт змін (10,82%), Партія регіонів (8,89%), Наша Україна (5,16%), НРУ (4,72%), УДАР (4,59%), ПОРА (3,88%). Окрім них по мажоритарних округах перемоги здобули представники ще 9 політичних сил, які зуміли провести від 1 до 7 депутатів. Тут і КУН, і РХП, УНП, Народна партія, Єдиний центр, Партія захисників Вітчизни, ПППУ, Сильна Україна, УСДП. Як кажуть до кольору до вибору. Чимало серед переможців особистостей, які уміють торгуватись. Це вони довели у попередніх депутатських скликаннях і, очевидно, не втратять такий шанс тепер.

Андрій Горуна, Львів, для focus.ua

Другие новости по теме

Міністр освіти, який виступає проти української ідентичності - це анекдотично, - інтерв’ю з президентом Києво-Могилянської Академії
Президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергій Квіт розповів focus.ua про те, як реформи нової влади вплинуть на якість вищої освіти і пояснив, чому вважає неприйнятним перебування на посаді міністра освіти Дмитра Табачника

Помните, мы вас любим: Донецкие протестующие направили обращение во Львов Помните, мы вас любим: Донецкие протестующие направили обращение во Львов
Студенты из Донецка, которые вышли на акции протеста против отмены подписания Соглашения об ассоциации с Брюсселем, написали обращение ко своим львовским коллегам. Они попросили, чтобы его зачитали на местном евромайдане.

Найкраще житло у Львові - за доступними цінами. Корпорація Найкраще житло у Львові - за доступними цінами. Корпорація "Ріел" пропонує (Реклама)
З роками у Львові будується все більше житлових комплексів, у яких на власників квартир чекають такі зручності як: автономні системи опалення і кондиціонування повітря, автономне забезпечення будинку гарячою водою, стіни та підлоги зі спеціальним утепленням, підземний паркінг, а також розвинена інфраструктура у місці розташування будинку. Ці

Свобода намерена сразу отправить в отставку нового мэра Львова
После местных выборов во Львове ожидается война мэра Андрея Садового и городского совета, где большинство получила партия «Свобода»

Результаты вчерашних матчей отбора на Евро-2012
Вчера состоялись очередные матчи отборочного турнира Чемпионата Европы 2012 года



Добавление комментария
Полужирный Наклонный текст Подчёркнутый текст Зачёркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Введите два слова, показанных на изображении: